Tibet, land van de Dalai Lama

Aangezien Tibet een lange tijd, en deels ook nu nog, zo afgelegen en ontoegankelijk was, heeft het steeds tot de verbeelding gesproken van de westerse wereld.

Na een periode die al begon in de 7e eeuw waarin het Indische Boeddhisme een staatsgedsdienst werd en de koningen aan de macht waren, werd de dynastie vervangen door een pontificaat en pas daarna kwamen de Daila Lama's aan de macht. De Daila Lama is nog altijd de geestelijke en wereldlijke leider van Tibet,
maar sinds de inval van China in 1959 leefden de Daila Lama's in ballingschap in India.

Het Potala Paleis Traditionele gebedsrollen

Van de 5000 tempels en kloosters die Tibet ooit telde, bleven er in de jaren tachtig nog maar een twaalftal over. Gelukkig werden er sindsdien een hondertal kloosters heropgebouwd en gerestaureerd.

Een van de hoogtepunten van deze reis is Potala, het zomerpaleis van de Daila Lama. Dit uniek stukje Unesco werelderfgoed werd gebouwd in 640 en is gelegen op de 'Rode Heuvel' op enkele kilometers van de oude kern van de stad vandaan.
Het indrukwekkende bouwwerk telt 13 verdiepingen, is maar liefst 117m hoog en beheerst hierdoor de Kyichu vlakte. Een ander hoogtepunt is de Milarepa Grot. Milarepa is de goddelijke dichter, gekend van zijn werk 'Tienduizend gedichten' waaruit iedere Tibetaan wel enkele verzen van kent.

Tibet is een apart en boeiend land dat ondanks de chinese kolonisatie nog altijd zijn eigen charme en authenticiteit weet te bewaren. Om van dit alles te genieten heeft Fly East voor u met uiterste zorg een 19-daags reisprogramma met Nederlandstalige begeleiding samengesteld.

Tibet in het kort

Tibet
Klik op de kaart voor een grotere versie.

Oppervlakte: Tibet heeft een oppervlakte van 1.246.000km², wat 1/8ste is van het totale grondopppervlakte van China.

Klimaat: Het klimaat wordt grotendeels bepaald door de uitzonderlijke ligging : in de regenschaduw van de Himalaya en op een gemiddelde hoogte van 4000m. De winters zijn zonnig en droog maar bitter koud, de zomers zijn het warmst maar de kans op bewolking en neerslag is dan merkelijk groter.

Fauna & flora: Door de hoogteverschillen zijn er verschillende florazones. Hooggelegen gebieden als de Chang Tang-vlakten, zijn zo goed als kaal op enkele grassoorten na. In Centraal-Tibet vind je rond de rivieren wilgen en wilde bloemen. De lagergelegen gebieden, zoals de grensstreek bij Nepal, zijn bosachtig.



Stuur naar iemand die geïnteresseerd kan zijn
Asteria Expeditions - Poolexpedities, Reizen buiten het gewone en Lapland bestemmingen